10 Απρ 2012

Πασχαλινά έθιμα της Άνδρου

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις γιορτή των ορθοδόξων χριστιανών. Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή «pasah» που σημαίνει διάβαση. Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας, ενώ οι χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή. Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το Πάσχα είναι Λαμπρή, διότι η ημέρα της ανάστασης του Χριστού είναι μέρα χαράς και ευφρόσυνης.

Παρακάτω συλλέξαμε μερικά απ'τα πασχαλινά έθιμα της Άνδρου.

  • Στην Άνδρο, όπως και σε μερικά άλλα νησιά την Κυριακή του Πάσχα δεν σουβλίζουν αρνί, όπως γίνεται στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Το έθιμο θέλει να γεμίζουν το κατσίκι και να το πηγαίνουν στον φούρνο του χωριού νωρίς την Κυριακή του Πάσχα. Η γέμιση διαφέρει ελαφρά από τόπο σε τόπο, αλλά περιέχει κυρίως ρύζι, φρέσκα μυρωδικά (από άνηθο και μάραθο μέχρι φύλλα παπαρούνας και χυμό λεμονιού), σταφίδες και ξηρούς καρπούς και κάποιες φορές συκώτι και εντόσθια από το κατσίκι. Αυτός είναι ο λεγόμενος Λαμπριάτης.
  • Το χωριό Στενιές φημίζεται για ένα άλλο πολύ γνωστό έθιμο, τα Μάσκουλα.
  • Το βράδυ της Ανάστασης το νησί κατακλύζεται από κροτίδες και βεγγαλικά τα λεγόμενα "σμπάρα".
  • Η πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιόπολης γεμίζει κόσμο για να ξεκινήσουν τα Τσούνια. Ένα παιχνίδι όπως το μπόουλινγκ που παίζεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα. Το βράδυ στις ταβέρνες του νησιού διοργανώνονται γλέντια και χοροί.
  • Στα Αηδόνια, ένα άλλο χωριό της Άνδρου, κοντά στο Κόρθι, κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα λαμβάνει χώρα το πλέον κεφάτο και αυθεντικό πανηγύρι στην Άνδρο, με μουσικούς μόνιμους κατοίκους του χωριού.