27 Νοε 2009

Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Η 27η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα  για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και, με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας αυτής, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  απευθύνει στην εκπαιδευτική κοινότητα το ακόλουθο μήνυμα:



Αγαπητοί φίλοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, γονείς, σπουδαστές και μαθητές, στις 27 Νοεμβρίου γιορτάζουμε και φέτος για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Σε καιρούς που δεν ευνοούν ούτε τις τέχνες ούτε τη συλλογικότητα, το αυτονόητο, δυστυχώς, έφτασε να θεωρείται «εναλλακτικό». Ο διάλογος, η συνεργασία, η συλλογική δημιουργία, η αλληλεγγύη, ό,τι μας ενώνει με τον άλλο και κρατάει ζωντανή την ελπίδα για μια ζωή με μεγαλύτερη χαρά, είναι αξίες τις οποίες προσπαθεί μεταξύ άλλων να διατηρήσει ζωντανές το θέατρο στην εκπαίδευση.

Με τις διαφορετικές εκφάνσεις του και σε συνδυασμό με όλες τις άλλες τέχνες μέσα κι έξω από το σχολείο, το θέατρο στην εκπαίδευση είναι χώρος γόνιμης συνάντησης της ατομικότητας με τη συλλογικότητα, του “εγώ” με το “εμείς”. Είναι παράλληλα χώρος διερεύνησης των πολλών πλευρών της πραγματικότητας και γνωριμίας  με τον εαυτό και με τον άλλο.

Ο Αϊνστάιν λέει πως «τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο δεν μπορούν να λυθούν με το επίπεδο σκέψης που τα δημιούργησε». Από τότε που το είπε τα προβλήματα μετονομάζονται, μετασχηματίζονται και αυξάνονται. Η επιστημονική έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, διατηρεί ζωντανή την ελπίδα, όταν μας δείχνει πως η επαφή των νέων με τη θεατρική τέχνη μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια ενός τρόπου σκέψης που αντιμάχεται τη βία, την παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις καταστροφικές πρακτικές. Μπορεί ν’ αποτρέψει τη φαντασία από το να γίνει δύναμη ολέθρου και να  βοηθήσει τους νέους να την αξιοποιήσουν ως δύναμη χαράς, αγάπης και δημιουργίας, ως πηγή ενίσχυσης της κριτικής σκέψης και ως μέσο διαλόγου για ένα καλύτερο κόσμο.


Αγαπητοί φίλοι, ας αφιερώσουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στη δημιουργική μας φαντασία. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα ενισχύσει την προσπάθεια έκφρασης, συνάντησης και διαλόγου με τη διοργάνωση ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος) και με τη δημιουργία ειδικού χώρου στην ιστοσελίδα www.theatroedu.gr  όπου θα αναρτάται προτεινόμενο υλικό για δράσεις, αλλά και υλικό από τις δράσεις που θα υλοποιήσετε. Ας μοιραστούμε τις ιδέες, τις μικρές και μεγάλες δράσεις μας στέλνοντας ανταποκρίσεις, ευχές, φωτογραφίες, μηνύματα στη διεύθυνση info@theatroedu.gr

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση