17 Μαρ 2010

Στο μουσείο της Παλαιόπολης

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης "Ο τόπος μου", οι μαθητές της Δ' και ΣΤ' τάξης, μαζί με τους δασκάλους τους, κύριο Λαφαζάνη Στέλιο και κυρία Αθανασιάδου Μαρία, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου εγκαινιάστηκε το 2003 και είναι αφιερωμένο στις αρχαιότητες της Παλαιόπολης, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλασσική πόλη, που αποτέλεσε για δώδεκα αιώνες την πρωτεύουσα του νησιού.
Με τη χρήση των σύγχρονων μεθόδων παρουσίασης, εκτίθενται σε τρεις θεματικές ενότητες ποικίλα ευρήματα που καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ.Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν: Αγγεία, εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα, νομίσματα, αγαλματίδια, γλυπτά κι επιγραφές.
Η έκθεση του Μουσείου της Παλαιοπόλεως αναπτύσσεται σε τρεις κύριες θεματικές ενότητες, τα ποικίλα ευρήματα (Αίθουσα Α), τα γλυπτά (Αίθουσα Β) και τις επιγραφές (Αίθουσα Γ), ενώ στον χώρο της εισόδου και της Αίθουσας Α υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις και τα μνημεία της Άνδρου από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.